Om Barefoot      


Susanne Ullmann er en tyske hestefysioterapeut, som har utviklet den bomfri Barefoot-sal i 2002.

Dette er helt fantastiske saler som er lagt i vegetabilsk garvet nubuck-skinn, eller i mykt lær, eller i syntetskinn DryTex. Alle Saler kan derfor tilpasse seg den enkelte hestens rygg, bred eller smal og er også idealt for en unghest i takt med at den setter muskler. Salen følger automatisk hestens bevegelser. Og hesten få full ryggsøyle- og skulder frihet. Dessuten har hesten plass til å samle og bære seg. I en Barefoot sal har rytteren en meget tett kontakt med hesten sin, og gir god mulighet for innvirkning med sete. I praksis kan en bomfri sal ligge litt lengre framme enn en tradisjonell sal med bom.

 Barefoot saler egner seg for Dressur, Turridning, Distanse, Akademiskridning osv. Det finnes for alle typer hester, og rytter en passende sal. Saler passer mens hesten vokser, får mer eller mindre muskler, eller forandre seg i kroppen pga. årstid og eller foring. For å skåne hesteryggen mest mulig anbefales det å bruke oppstigningshjelp.

Oppbygning av Barefoot sal/ VPS system:

Salene er lagt i vegetabilsk garvet nubuck-skinn, eller i mykt lær, eller i syntetskinn DryTex. Underside av salen er kledd med tykk, bløt, fleece. Barefoot saler har et støtabsorberende sete med to høyere puter på hver side og en lavere i midten, så ryggsøylen skånes for rytterens vekt.

Alle Barefoot saler skal brukes sammen med en spesiallaget trykkabsorberende pad, som ytterligere øker ryggsøylefriheten. Merk: sal + pad = Barefoot salsystem!!!
Det anbefales for rytter over 90 kg., at man legger ekstra puter i salpaden.

Foran setet er salen forhøyet og stabilisert med bøyle. Denne bøylen motvirker at salen glir til siden på hester uten markert manke eller sal-leie.
VPS systemet fordeler rytterens vekt på den best mulige måte over størst mulig areal langs hestens vektbærende område = sal-leiet fra bak skulderen og til siste ribbein. Som man ser av flere forskjellige målinger så er trykkpunkter eliminert fullstendig. Konstruksjonen med paneler innvendig i salen lager nok kanal slik at man unngår trykk både på ryggrad og muskelfester. Til og med når man står i stigbøylene så bidrar VPS systemet til å fordele trykket over hele lengden av salen, og det er ikke lenger noen grense angående rytterens vekt kontra vanlige bomsaler.Om lærprodukter, rengjøring og vedlikehold av sal:
Lær er et naturprodukt. Pigmentvariasjon, ujevnheter og fargeforandringer for eksempel fra solbleking, er mulig og faller ikke inn under garantien.
Lær skal kunne puste, og bør oppbevares luftig og tørt. Salene er lagt i vegetabilsk garvet nubuck skinn, eller mykt lær, farget med naturstoffer - en prosess som skåner miljøet.
For å gjøre salen regnavvisende kan salen regelmessig behandles med impregneringsspray for viltlær. Rid gjerne med mørke ridebukser i salen de første par ganger, da læret i starten kan avgi litt farge.
Hvis salen føles tørr, kan man smøre den med en lett olje. Salen kan rengjøres med en sal-såpe. Alt tilbehør av glatt lær (gjord, remmer osv.) skal regelmessig rengjøres med sal såpe og smøres med lærolje eller -fett.
Alle lærvarer blir kvalitets testet og impregnert før sending. Med tiden kan lær allikevel slites. Hvis noen deler er skadet bør ikke salen benyttes. Sjekk derfor før hver ridetur om alt utstyr er i orden.

 

Finn din passende sal-størrelse:

 
               
                                                                                       A = Salens lengde
                                                                                       B = Setets lengde
                                                                                       C = Kåpenes lengde


 

NB: Salens lengde (A) er totallengde. Ettersom det ikke er noe press eller trykk i salens bakerste del så kan hesten bevege seg fritt. Selv om salen virker litt lang på hesten så bør du velge salen etter din buksestrørrelse. Det er veldig viktig at salen passer rytteren godt slik at du ikke sitter og trykker på frem- eller baksvisselen og lager trykkpunkter. Om du er usikker på om salen trykker bak siste ribbein så kan du be en venn om å legge hånden forsiktig under og kjenne etter når du selv sitter i salen. Vanligvis så er ikke dette noe problem, det eneste kan være om hesten er svak i ryggen slik at rompa gnisser mot salen i bakkant og irriterer.

I hele verden finnes tusende av fornøyde bomfri-rytter!
Blir med